chłodnice w restauracji

Komory chłodnicze w gastronomii

Komory chłodnicze w gastronomii są bardzo istotne

Gastronomia to niezwykle wymagająca i konkurencyjna branża, więc szefowie kuchni, aby być najlepszym w tej dziedzinie, zdobywają nie tylko odpowiednie umiejętności, ale także zaopatrują się w wysokiej jakości sprzęt. Oprócz ostrych noży i wydajnych naczyń ważne jest także miejsce, w którym będzie przechowywane jedzenie. Idealna komora chłodnicza to taka, która jest niezawodna i chłodzi jedzenie w odpowiednich temperaturach. 

 

Rodzaje komór chłodniczych

 

Komory chłodnicze różnią się głównie wielkością dlatego, jeżeli prowadzimy sporą restaurację, należy zadbać o więcej miejsca na odpowiednią komorę. Mniejsze chłodziarki postawimy nawet na ziemi. Pojemność komór może wahać się od 3 do nawet 150 metrów sześciennych i utrzymywać temperatury od -25 do +15 stopni Celsjusza. Dlatego ważne jest to, aby dobrze przemyśleć nasze wymagania co do komory, żeby potem nie okazało się, że kupiliśmy za małe, albo za duże urządzenie. 

 

Jak działają komory chłodnicze?

 

Komory chłodnicze wykorzystują pewne rozwiązania, dzięki którym oszczędzają energię i zapobiegają gniciu oraz wysuszeniu jedzenia. Dzieje się tak dzięki ścianom komory, które są zazwyczaj wykonane z materiałów, które charakteryzują się niskim współczynnikiem przenikalności cieplnej. Istotnym elementem jest to, aby dobrze uszczelnić drzwi komory, ponieważ przez nie najczęściej ciepło dostaje się  do środka. 

 

Każdy lokal gastronomiczny powinien posiadać w swoim wyposażeniu takie urządzenie, ponieważ pozwala ono na przechowywanie produktów spożywczych w odpowiedniej temperaturze, przez co serwowane jedzenie jest zawsze świeże. Dzięki swojej funkcjonalności i skutecznemu odprowadzaniu ciepła, komory chłodnicze są niezbędne w każdej restauracji. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *